top of page

  LES DEIXALLES   

Passejant per les rodalies de Caldes de Montbui, principalment pels marges de la riera, trobem tot tipus d’objectes, residus en definitiva, que amb la pluja i el vent acaben arribant als torrents i rieres, rius i per últim al mar.


No som conscients del camí que els residus fan quan no es dipositen en el lloc adequat. Petites accions individuals com llençar  l’embolcall d’un caramel, un cartutx de caça, una bossa, un bric, la burilla d’una cigarreta…, sumades al llarg del temps tenen un gran impacte sobre el medi.  

Tot i que es poden trobar deixalles en tot el curs de torrents i rieres, a la Riera de Caldes destaquem els següents punts d'abocament de deixalles.

Les llaunes, els brics, les ampolles i tota mena d’embolcalls alimentaris formen el grup de residus més nombrós que es troba a la riera.

 

Quant triguen a degradar-se?

Les llaunes, 10 anys.

Els brics, 30 anys

Les bosses de plàstic, entre 150 i 300 anys.

Els plàstics,  fins a 4.000 anys!!!

 

Són grans contaminants de rius i mars.

És freqüent trobar residus voluminosos com electrodomèstics mitjans, mobles, bidons i peces de cotxe.

 

Exemples: cafetera de càpsules, microones, aspiradora, calculadora, cadires, matalassos, rodes, catifes, para-xocs, llums…

Les ampolles de vidre també es troben fàcilment a les rieres i torrents. El vidre no es degrada mai.

Alguns dels objectes més abundants a la Riera de Caldes són els cilindres de plàstic vermells, verds i blaus que cobreixen el ciris de les esglésies.

També hi ha una gran varietat d’objectes d’ús quotidià: restes de runa, peces de vestir, sacs, esprais, pintures, uralites, “flejes”...

 

Tenint en compte que alguns d’ells són tòxics, representen un greu perill per a l’ecosistema.

Sabíeu que moltes de les compreses i tovalloletes que es llencen al vàter acaben a la riera?

Malgrat ens diguin el contrari, NO SÓN BIODEGRADABLES, ja que les compreses contenen plàstic i les tovalloletes són de roba i no de cel·lulosa.

Malauradament sovint apareixen als marges de la riera, enganxades a la vegetació.

EL PROBLEMA DELS SOBREEIXIDORS

 

En condicions normals, els residus sòlids o líquids llençats per la pica i pel vàter van a parar a la xarxa de clavegueram i després a la depuradora, on reben el tractament adequat.


Però en episodis de pluges  fortes i continuades, les canonades no poden assumir l'augment sobtat de cabal i aboquen a la riera les aigües de pluja barrejades amb les aigües grises del clavegueram.

 

Aquests punts d'abocament s'anomenen SOBREEIXIDORS.


L'impacte dels sobreeixidors és molt gran perquè s'hi aboquen aigües nocives que afecten els éssers vius. I, a més, els residus dipositats al llarg dels marges de la riera causen un fort impacte visual.

 

En un any poden haver-hi de 4 a 6 episodis d'aquest tipus.  

QUÈ HEM FET FINS ARA?

En els darrers anys i dins el programa europeu «Let's clean up Europe» hem organitzat diverses actuacions de recollida popular de residus a la Riera de Caldes.

EXPOSICIÓ

A l'abril de 2017 vam presentar una exposició a la biblioteca de Caldes amb fotografies i residus reals amb l'objectiu de donar a conéixer a la ciutadania la quantitat de residus que hi ha a la riera. Si esteu interessats en que us cedim el material ens ho podeu fer saber a l'apartat de Contacte.

QUÈ PUC FER JO?

I RECORDA:

 

LA NATURA NO FA DESAPARÈIXER ELS RESIDUS PER ART DE MÀGIA!


ALLÒ QUE NO SERVEIX, QUE MOLESTA… HA D’ACABAR A LA RIERA?

bottom of page